Bay ve Bayanlar ile Canlı Sohbet
Sitesi


Türkiye'nin farklı bölgelerinden insanların bir araya gelerek sohbet ettiği, arkadaşlıklar kurduğu canlı sohbet odaları üzerinde sende hemen yerini al! Birbirinden eğlenceli ve kaliteli insanlarla sohbet et, arkadaşlıklar kur. Üstelik üyeliksiz ve ücretsiz şekilde sohbet edebileceğin bir ortam seni bekliyor.

Seviyeli insanlar ile Mobil Sohbet
Odalarının Adresi


Günümüzde teknolojisinin gelişmesiyle birlikte hayatımıza giren akıllı telefonlar iletişim yönünden bizlere büyük kolaylıklar sağlamışlardır. İnternet kullanımınında yaygınlaşmasıyla birlikte yeni insanlarla sohbet etmek, tanışmak bir hayli kolay olmuştur. Sizlere bu kolaylıkları sunan mobil sohbet odalarına hemen katılın.

Yabancıların Türkiye’de Evlenmesi



Yabancıların Türkiye’de Evlenmesi

Çok gezdin, çok dolaştın ama koca ülkede kendine göre birini bulamadın. Aradığın insan hiç beklemediğin bir anda ve beklemediğin bir yerde karşına çıktı. Buraya kadar her şey güzel, ancak; evlenmek istediğin kişi yabancı uyruklu, yani Türk vatandaşı değil. Peki, böyle bir durumda prosedür nasıl işliyor? Senin için araştırdık ve yabancı biriyle evlenmek için yapman gereken her şeyi bu yazıda anlattık!

Yıllarca hayalini kurduğun evlilik için ilk adımı attınız ve nişan yüzüklerinizi taktınız. Şimdi sıra, yabancı uyruklu biri ile Türkiye’de evlilik nasıl oluyor, neler gerekiyor bunları öğrenmeye geldi. Öncelikle yabancı biriyle evlilik nasıl yapılır? Bu konuda bilmen gereken ilk şey; yabancı uyruklu iki kişinin ya da biri Türk diğeri yabancı uyruklu iki kişinin, Türkiye’de evliliğinin geçerli sayılabilmesi için yetkili bir evlendirme memuru tarafından evlendirilmesi gerektiğini bilmen. Yani yabancılarla evlenme prosedürü öyle filmlerde gördüğünüz gibi konsoloslukta, başkonsolosun kıydığı nikahlarla resmiyete kavuşmuyor. Peki, yabancı biriyle evlenmek için gerekli olan evraklar neler?;

Yabancı Uyruklu Biriyle Evlenmek İçin Gerekli Belgeler

  • 4 adet ikiniz tarafından da ayrı ayrı imzalanmış evlenme isteğinizi gösteren “Evlilik Beyannamesi”
  • TC vatandaşı için nüfus cüzdanının aslı, yabancı uyruklu eş için resmi tercümesi yapılmış pasaportu ve kendi ülkesinden alacağı yine resmi olaylı “Doğum Belgesi”
  • 4 adet vesikalık fotoğraf
  • Sağlık Grup İlçe Başkanlığı’na onaylatılmış sağlık raporu
  • Her ikinizin de bekar olduğunuzu kanıtlayan medeni durum belgesi ve yabancı uyruklu eş için kendi ülkesi veya resmi konsolosluklar tarafından verilebilen yabancılar için evlenme ehliyet belgesi
  • Eşler aldıkları evlenme ehliyet belgesi ve doğum belgesini daha sonra İstanbul il Hukuk İşleri Müdürlüğü’nden onaylatacaklar. Eğer eşlerin, konsoloslukları Ankara’da ise o zaman da bu belgeleri Ankara’da Dış İşleri Bakanlığı’na onaylatmaları gerekiyor.

Burada unutmamanız gereken en önemli şey, evlenme ehliyet belgesinde kişinin bekar olduğunu belirtmesinin yeterli olmadığı ve “evlenmeye engel bir hali yoktur” ibaresinin de belgede bulunması gerektiğidir. Ayrıca yabancıyla Türkiye’de evlenmek için fahri konsoloslukların yapmış olduğu hiçbir onay, resmi onay olarak kabul edilmiyor.

47e1a7tmooceu6t2 - yabancıların türkiye'de evlenmesi

Yabancı Biriyle Evlenme İşlemlerinde Apostil Nedir?

Apostil kelime anlamı olarak, anlaşmaya taraf olan ülkeler arasında resmi olarak onaylanan evrakın diğer ülkede de geçerli olması durumudur. Türkiye’nin apostil anlaşması olduğu ülkeler arasında eğer evleneceği kişinin ülkesi de varsa, apostil onayı almış belgelerin Türkiye’de tekrar onaylatılması gerekmiyor. Evlenme ehliyet belgesi, medeni durum belgesi ve doğum belgesi apostil onaylı ise sadece noterden yeminli tercümesi yapılarak Türkiye’de geçerli hale geliyor. Böylece yabancı biriyle evlilik prosedürü arasında önemli bir zaman kaybı olan onaylatma işlemleri de apostil ile kısalmış oluyor. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, apostil onayı almış tüm belgelerin başında Fransızca olarak “Apostille (Convention de La Haye du 5 Octobre 1961)” yazısının olması gerektiğidir.

Türkiye’de İki Yabancının Evlenmesi

Herkes İtalya’da ya da Paris’te evlenmeli diye bir kural yok. Türkiye’de de iki aynı uyruklu yabancının ya da farklı uyruklu iki yabancının evlenmesi gayet mümkün. Her iki durumda da nasıl bir prosedür izlenmesi gerektiğini bilmek yeterli. İşte yapılması gerekenler:

Farklı Uyruklu İki Yabancının Evlenmesi

Türkiye’de farklı uyruklu iki yabancı, yetkili Türk evlendirme memuru önünde evlenebilirler. Evlendirme Yönetmeliği Hükmüne göre; Evlenme ehliyet belgesi eşlerin kendi ülkelerindeki makamlardan bizzat temin edilmelidir. Eğer temin edilemiyorsa, belge evlendirme memurları tarafından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü aracılığı ile de istenebiliyor. Türkiye’de evlenen farklı uyruklu iki yabancıya aile cüzdanı ve ayrıca istekleri doğrultusunda çok dilli evlenme belgesi düzenlenerek verilir.

Farklı uyruklu yabancılar, Uluslararası Kişisel Hal Komisyonu üyesi bir devletin vatandaşıysalar gerekli olan kart doldurularak, yabancı kişinin doğum yeri nüfus idaresine gönderilir. Türk makamlarınca evlenme ehliyet belgesi düzenlenmiş farklı uyruklu yabancıların evlenmelerine ait bildirimin bir örneği, ikametini aldığı İl Emniyet Müdürlüğü’ne, diğer örneği de Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne gönderilir.

Aynı Uyruklu İki Yabancının Evlenmesi

Aynı devlet vatandaşı olan iki yabancı Türkiye’de yetkili Türk evlendirme memuru önünde evlenebilirler. Eşlerin evlenme ehliyet belgesini kendi devlet makamlarından bizzat temin etmesi gereklidir. Eğer bu belgeyi kendiniz alamıyorsanız, evlendirme memurları tarafından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü aracılığı ile de istenilebildiğini unutmayın. Ayrıca isterseniz aile cüzdanınızı aldıktan sonra çok dilli evlenme belgesi de talep edebilirsiniz. Yabancıların Uluslararası Kişisel Hal Komisyonu üyesi bir devletin vatandaşı olması durumunda, gerekli kart doldurularak yabancının doğum yeri nüfus idaresine gönderilir. Türk makamlarınca düzenlenmiş aynı uyruklu yabancıların evlenmelerine ait bildirimin bir örneği, ikameti bulunan İl Emniyet Müdürlüğü’ne, bir örneği de Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne gönderilmelidir.

csavp1g0vjeoww2g - yabancıların türkiye'de evlenmesi

Mülteci Biri İle Türkiye’de Evlilik

Eğer evlenilmek istenen taraflardan biri vatansız yani mülteci ise, yabancı vatandaşla evlilik işlemlerinden çok daha zor bir prosedür işliyor. Mülteci kişinin Türkiye’de herhangi bir kaydı olup olmadığı kontrol edilerek, evliliğinin yasal sayılması için en gerekli belge olan “Medeni Durum Belgesi” Nüfus Müdürlükleri tarafından temin edilebiliyor. Eğer yabancının hiçbir kaydı yoksa o zaman da ülkeye giriş sırasında emniyet yetkilileri tarafından kendisi için tutulan dosyaya bakılarak bu belge temin ediliyor.

Mülteci kişi evlenmesine engel halinin olmadığı belgeyi tasdik ettirdikten sonra ilk yapılması gereken, belgeyi valilikteki Vilayet Hukuk İşleri Bürosu’ndan onaylatarak 3 adet fotokopi çektirmek. Daha sonra pasaportlarını yeminli tercüme bürosunda tercüme ettirerek noterden onaylatabilir ve evlilik için başvuruda bulunabilirler. Unutulmaması gereken nokta, başvuru sırasında pasaportun aslının ve iki adet fotokopisinin de bulunması gerektiği. Yapılacaklar bu kadarla sınırlı değil. Çiftlerin sağlık kontrollerinden geçmesi de gerekiyor. Tüm işlemleriniz halledildikten sonra yapmanız gereken son şey, evlilik cüzdanınızı yanınıza alarak nüfus cüzdanlarınızı yeniletme işlemi.

Umarız yabancıyla evlenmek için ne gerekli sorusuna cevap alabilmişsindir. Eğer senin de bu konu hakkında paylaşmak istediğin deneyimlerin ya da soruların varsa yorumlarını bekliyoruz.



1 Yorum

  1. Arzu

    5 Şubat 2018 at 09:53

    Yazilariniz cok guzel Bende esimle Sorun yasadim insallah kimse benim yasadigimi yasamaz basarilarinizin devamini dilerim Ozgurce sohbet tek adres sohbetin.

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir