Ücretsiz Domain .Bu yazımızı okumayı bitirdiğinizde; “ücretsiz domain nasıl alınır?” sorusuna cevap bulacak ve ücretsiz domain almanın avantaj ve dezavantajlarını öğreneceksiniz. Ayrıca “bedeva domain veren siteler” ile ilgili de ayrıntılı incelemeler okuyacaksınız.
Ücretsiz domain; bazı domain kayıt firmaları tarafından süreli olarak ya da hosting hizmeti sunan firmalar tarafından satın alınan hosting süresi boyunca sağlanan alan adlarıdır. Bu arada belirtmeliyiz ki; internet üzerinde ücretsiz olarak sunulan hiçbir şey aslında bedava değildir. Ortada bir hizmet var ama bir ücret yoksa büyük ihtimal ürün sizsiniz. Örneğin, dünyanın en büyük teknoloji şirketi olan Google’ın son kullanıcıya sunduğu birbirinden harika birçok servisin kullanım ücreti bulunmamaktadır. Ama Google; tarafınıza sürekli gösterilen reklamlar ile telaffuz etmesi bile zor olan cirolar elde etmektedir. Yani farkında değilsiniz ama reklam verenlere sunulan ürün sizsiniz.
Bu yazıda bahsedeceğimiz ücretsiz domainden kasıt; birincil alan adı (yani seçtiğinizisim.tld) olarak bedava domain sağlayan firmalardır. Subdomain yani ikincil alan adı şeklinde (örneğin, seçtiğinizsim.com.tld) ücretsiz domain sağlayan servisleri başka bir yazımızda inceleyeceğiz.
Ücretsiz domain almanın bilinen ve anlatabileceğimiz tek avantajı, satın alma esnasında para ödemeyecek oluşunuzdur. Bundan başka olumlu bir yanı da bulunmamaktadır. Ama bir proje için yılda 15 USD civarı (bazen daha düşük tutarlarda) bir alan adı bütçesi ayırmak için bile düşünüyorsanız, size tavsiyemiz o proje için vakit ayırmamanızdır.
Eğer bir hosting firmasının ya da domain sağlayıcı firmanın herhangi bir kampanyasından popüler ve aslında ücreti olan bir alan adı satın almadıysanız; birçok dezavantaj ile baş etmek zorundasınız. Öncelikle belirtmeliyiz ki; seçtiğiniz domain uzantısı, SEO’ya etki eden faktörlerden biridir. Zira Google gözünde alan adının önemini vurgulayan SEO uzmanlarının sayısı azımsanmayacak kadar çoktur.
Google; bir projenin uzun soluklu olup olmadığını, o projeye harcanan para ve emeğe bakarak analiz eder. Örneğin; bir alan adını en az beş yıllık kaydetmek, Google gözünde o projenin uzun soluklu olduğu anlamına gelir. Zira satın alınan alan adlarının yarısından daha fazlası, üçüncü sene uzatılmamaktadır. Bu da internetin ve Google sonuçlarının alan adı mezarlığına dönmesi anlamına gelmektedir. Bu durumu engellemeye çalışan ve “bugün var yarın yok” şüphesi olan sayfaları listelemekten imtina eden Google; uzun süre tescil edilmiş alan adlarına pozitif ayrımcılık sağlamaktadır. Bu teori, ünlü SEO uzmanlarının birçoğu tarafından test edilmiş ve doğrulanmıştır.
Yayın yaptığınız alan adının kaç seneliğine alındığına dahi dikkat eden Google, sizce ücretsiz alınan domain üzerinde kurulmuş bir siteye ne kadar itibar edebilir? Zira ICANN(Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) tarafından açıklanan istatistiğe göre; ücretsiz alınan alan adlarının sadece %1’i bir sonraki sene yenilenerek yayın hayatına devam etmektedir. Çünkü bu alan adlarının ikinci yılı ücretlidir. Dolayısı ile çok spesifik bir site olmaması halinde, ücretsiz alan adı ile açılmış bir sayfanın Google sonuçlarında listelenmesi bile imkansızdır. Rekabeti az olan sektörlerde dahi, ücretsiz alan adı ile ilk sayfalarda kendine yer bulmuş web sitelerine rastlamak neredeyse imkansızdır. Zaten herhangi bir web sitesinin bir yerlere gelmesi için ciddi bir emek ve bir miktar bütçe ayırmak gerekmektedir.
Özgürce Sohbet ekibi tarafından geliştirilen ve herhangi bir kod bilgisi olmadan her alanda web sitesi kurabileceğiniz Bisite web site tasarım aracının tüm paketlerinde; .me uzantılı alan adını ücretsiz sunulmaktadır. Bu alan adı uzantısı normalde ücretli bir domain uzantısı olduğundan dolayı, Google gözünde herhangi bir olumsuz izlenim oluşturmamaktadır. Aksine .me uzantılı alan adları internet dünyasında sıkça kullanılmakta ve bu alan adı ile oluşturulan sitelere yüksek rekabet gerektiren birçok sektörde rastlanmaktadır.
Aylık 0,99 Cent (doğru okudunuz, ayda 1 USD bile ödemeden) ücretle, neredeyse domain ücreti fiyatına; hosting + domain + script sahibi olabilirsiniz. Bisite hakkında daha ayrıntılı bilgi almak ve Bisite paketlerini incelemek için BURAYA tıklayabilirsiniz.
Bazı hosting firmaları düzenledikleri kampanyalar ile normalde ücretli olan alan adlarını, hosting paketi satın alan müşteriler için ücretsiz sağlamaktadır. Bu alan adlarını kullanmanın da Google nezdinde herhangi olumsuz tarafı yoktur. Eğer aldığınız domain, normalde ücretli bir domain ise gönül rahatlığı sitenize emek harcayabilirsiniz.
Ayda 0,89 Cent ödeyerek (yine doğru okudunuz) satın aldığınız hosting paketiniz için ücretsiz alan adı tahsis edebilirsiniz. Paketleri ve detayları BURADAN inceleyebilirsiniz.
.tk uzantılı alan adları, dünyada popüler olan ve Freenom tarafından ücretsiz olarak dağıtılan ilk alan adıdır. Bu uzantı; Tokeleu isimli ülkenin resmi alan adı uzantısıdır. Bu ülke; Büyük Okyanus’un Güney Pasifik bölgesinde yer alan, iç işlerinde özgür fakat dış işlerinde Yeni Zelanda’ya bağlı olan bir ada ülkesidir. Ekim 2011 sayımlarına göre yaklaşık 1500 kişi yaşamaktadır.
Alan adının resmi dağıtıldığı sayfa; Dot.TK adresindedir. İlk yıl için herhangi bir ücret istenmeyen .tk uzantılı domain için, ikinci yıldan itibaren ücret talep edilmektedir. İkinci yıldan itibaren domain kayıt firması tarafından ne kadar ücret talep edileceğinin resmi bir garantisi yoktur. Ayrıca tek kelimelik olan ve “jenerik domain” olarak bilinen alan adları da ücrete tabidir. Böyle bir alan adını tahsis etmenin yıllık bedeli ise an itibarı ile 190 T.L. tutarındadır.
Alan adlarının ilk senesinde (yani ücretsiz olarak kullanılan döneminde) domain sahipliğiniz “kullanım şartlarına uymama” gibi nedenlerle iptal edilebilmektedir. Yine de .tk uzantılı bir alan adı almak ya da müsait olup olmadığını sorgulamak BU bağlantıyı kullanabilirsiniz.
.ml uzantılı alan adları ise Freenom tarafından dağıtılan bir başka ilk seviye alan adı uzantısıdır. Batı Afrika’da bulunan Mali Cumhuriyeti isimli ülkeye ait bu alan adı uzantısı, 2013 yılından bu yana ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.
Alan adının resmi dağıtım sayfası Dot.ML adresinde bulunmaktadır. Bu alan adı için de ilk yıl herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Yine ikinci yıldan itibaren ödemeniz gereken ücretin ne kadar olacağı konusunda herhangi bir garanti yoktur. Elbette.ml uzantılı jenerik domain kaydetmek için ekstra ücret ödemeyi kabul etmeniz gerekmektedir. Bu ücret tek kelimelik jenerik domainler için 190 T.L.’dir.
Ücretsiz kullanım döneminde alan adınızın askıya alınma tehlikesi bulunmaktadır. Şuan kullanımda olmayan ve kaydedilebilir durumda olan .ml uzantılı alan adlarını BU bağlantı üzerinden sorgulayabilirsiniz.
Komşumuz Gürcistan’a ait olan ve Freenom tarafından ücretsiz dağıtılan bir başka alan adı ise .ga uzantısına sahip alan adlarıdır. 2013 yılında tahsis edilmeye başlanan alan adı, 2016 senesinden bu yana ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.
Bu alan adının resmi dağıtım sitesi Dot.GA üzerinde hizmet vermektedir. İlk yılı ücretsiz olan alan adının sonraki yıllarda yapılacak ödemesi için Freenom tarafından yapılan resmi açıklama kesin değildir. Zira tüm Freenom alan adlarında olduğu gibi bir sonraki sene uygulanacak domain yenileme ücreti, önceden açıklama yapmadan revize edilebilir.
Freenom tarafından bedava dağıtılan domainler arasında, ücretsiz dönemde en çok bu uzantıdaki domainler iptal edilmektedir. Bunun en büyük nedeni ise yayınlanan sitelerin Gürcistan yasalarına aykırı olmasıdır.
Eğer tek kelimeden oluşan jenerik bir domain kaydetmek istiyorsanız, üzgünüz ama bu isteğinizi .ga uzantılı alan adları ile de gerçekleştiremezsiniz. Zira .ga ile biten tek kelimelik jenerik alan adlarının yıllık kayıt ücreti 190 T.L.’dir.
.ga uzantılı domain sorgulamak ve kayıt etmek için BU bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Orta Afrika Cumhuriyeti isimli ülkeye ait olan .CF alan adı uzantısı, Freenom tarafından dağıtılan bir başka domain uzantısıdır. Whois kaydı dahi tutulamayan bu alan adı, 2017 senesinden bu yana ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.
Alan adı tahsis sayfası Dot.CF adresi üzerindedir. Freenoom tarafından işletilen tüm alan adı uzantıları gibi bu uzantı da ilk yıl ücretsiz dağıtılmakta, takip eden yıllarda ne kadar ücret ödeneceği kesin olarak bilinmemektedir. Her ücretsiz ilk seviye alan adında olduğu gibi .CF uzantılı alan adlarının da ücretsiz dönemde iptal edilme riski bulunmaktadır. Tek kelimeden oluşan jenerik domain ücreti ise 190 T.L. tutarındadır.
.cf uzantılı alan adı sorgulaması ve kaydı için BU bağlantı ziyaret edilebilir.
Listemizdeki son bedava ilk seviye alan adı yine Freenom’a ait. Bu alan adı da 2016 senesinden beri ücretsiz dağıtılıyor. Ekvator Ginesi isimli ülkenin resmi alan adı uzantısı olan .gq domainler için de whois kaydı yapmak mümkün değil.
Kullanılan ilk yıl için ücretsiz domain statüsünde olan bu uzantıya da, takip edilen senelerde ödenecek ücret için garanti edilen bir tutar bulunmamaktadır. Bu alan adının da ücretsiz olarak kullanıldığı dönemde, herhangi bir sebeple iptal edilme tehlikesi bulunmaktadır.
Tek kelimelik jenerik bir domain kaydetmek istediğinizde ödemeyi kabul etmeniz gereken tutar 190 T.L.’dir. Her şeye rağmen ücretsiz .gq domain kaydı yapmak için BU sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Freenom tarafından sunulan alan adlarının tamamı için “ücretsiz dönemde iptal edilme tehlikesi bulunmaktadır” ibaresi kullandık. Zaten yurtdışı webmaster forumlarında kısa bir araştırma yaparsanız, birçok kişinin “ücretsiz alan adım Freenom tarafından iptal edildi” içerikli şikayetlerini görebilirsiniz.
Alan adı iptalinin ilk sebebi, alan adına sahip olan ülkenin yasalarına aykırı web sitesi yayınlama durumudur. Örneğin, bizim ülkemizde yasal olan ve yayınlanmasında herhangi bir mahsur olmayan bir site; Ekvator Ginesi’nde ya da Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yasaklı olabilir. Freenom’un bu ülkelerle imzaladığı anlaşmalardan mütevellit, bu yasaklara uyulması zorunludur. Bir sabah kalktığınızda, alan adınız Freenom tarafından kısa bir açıklama içeren e-posta eşliğinde kapatılmış olabilir.
Ücretsiz alan adının durdurulmasının bir başka nedeni ise (sıkı durun) kaydettiğiniz alan adının hala satılık oluşudur. “Hadi canım olur mu öyle şey? Freenom’da ICANN lisanslı bir firma, lisansını iptal ederler” demeyin, zira oluyor böyle şeyler. Eğer site kurduğunuz alan adı SEO açısından iyi noktalara geldiyse, MOZ ve Alexa değerleri iyi durumda ise alan adınıza yapılan teklifin Freenom tarafından değerlendirilmemesi için herhangi bir sebep yok. Zira ücretsiz domain kayıt işleminde okumadığınız ama kabul ettiğiniz o İngilizce sözleşmede, Freenom’un istediği zaman alan adını durdurabileceği ve kullanım için başka birine devredebileceği yazıyor. Ucuz etin yahnisi bile lezzetsiz olurken, bedava etten yapılacak yahninin lezzetini varın siz düşünün.
Bu yazımızı da okumayı bitirdiğinize göre, ücretsiz domain kaydı konusunda hemen hemen her şeye vakıf oldunuz demektir. Web teknolojileri hakkında her konuda bilgi sahibi olmanız için blogumuzu takipte kalmanız yeterlidir.